ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
Βιώσαμε μία μορφή πολέμου, μία τεράστια κρίση σε πολλές μορφές, τα δεδομένα μας ανατράπηκαν. Συνειδητοποιήσαμε τώρα που η απειλή του κορωνοϊού εξασθενίζει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο τελικά, χάθηκε η διασκέδαση, η βόλτα, η δουλειά αλλά κυρίως χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.
Το μεγαλύτερο κόστος αυτής της κατάστασης ήραν ότι η ήδη υπάρχουσα μοναξιά έγινε εντονότερη. Αν προ κορωνοϊού η μοναξιά ήταν σε οριακά επίπεδα στην περίοδο που ζούμε τώρα (μετά τον κορωνοϊό) αγγίζουμε τα επίπεδα συναγερμού. Όταν αναφερόμαστε στην έννοια μοναξιά εννοούμε την εσωτερική μοναξιά δηλαδή το μοίρασμα της χαράς και της λύπης μας, την ουσιαστική συντροφικότητα, το μοιρασμένο χαμόγελο και μοιρασμένο δάκρυ.
Τέλειωσε η καραντίνα! Θα ξαναβρούμε τη ζωή μας ή θα σέρνουμε πάλι τη μοναξιά σαν σκιά; Η μοναξιά, αυτό το τραγικό συναίσθημα του κενού πλάθεται μόνο από μέσα, από την αποξένωση. Πόσο μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει;
δείτε αναλυτικά το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ
Οθόνες και η κουλτούρα του κενού
"Ένας ισχυρός εγωισμός προστατεύει από την αρρώστια αλλά πρέπει να αγαπήσουμε για να μην αρρωστήσουμε και αρρωσταίνουμε όταν δεν μπορούμε πια να αγαπήσουμε".
Η συγκεκριμένη φράση όπως διατυπώθηκε από τον Freud αντιπροσωπεύει εύστοχα, ακόμα και σήμερα, την υπαρξιακή αγωνία και τη ναρκισσιστική οδύνη του κάθε ανθρώπινου όντος. Τα social media έχουν εισβάλλει στη ζωή μας και έχουν κυριαρχήσει. Έχουμε χάσει την έννοια της αληθινής ζωής και ότι συνεπάγεται απ' αυτήν δηλαδή χαρές, ουσιαστική επικοινωνία, αληθινά χαμόγελα, τρυφερά βλέμματα. Ο κόσμος γύρω μας αποτελείται πια από άτομα απομονωμένα, αγχωμένα που κρατούν ένα smartphone στο χέρι τους και κοιτούν εναγωνίως την οθόνη θεωρώντας ότι αυτό τους οδηγεί σε μία αυθεντική επαφή και επικοινωνία και τους καθιστά μέλη μιας ομάδας. Αυτός ο διαρκής ψυχαναγκαστικός έλεγχος της οθόνης δυστυχώς έχει γίνει αποδεκτός και κανείς δε φαίνεται να ενοχλείται. Χάθηκε η μαγεία του ρομαντικού τετ α τετ ή η απόλαυση του ηλιοβασιλέματος σ' ένα όμορφο νησί. Έφηβοι και ενήλικες αφήνουν τη ζωή να κυλάει σαν την άμμο ανάμεσα στα δάχτυλά τους γιατί αντί να νιώσουν την υπεροχή της κάθε φυσικής ομορφιάς εστιάζουν στην οθόνη του κινητού τους και στο πως θα απεικονίσουν σ' αυτήν την ομορφιά απλά για να την μεταφέρουν και να την δείξουν στους άλλους. Έτσι εμφανίζεται το φαινόμενο της "ψευδοταυτότητας" η οποία σημαίνει ότι υπάρχω μέσα από αυτό που δείχνω στους άλλους όχι αυτό που είμαι και νοιώθω δηλαδή είμαι προέκταση της εικόνας μου που την κατασκευάζω. Αυτή η τρέχουσα κατάσταση ωθεί σε διαφόρων μορφής παθολογίες καθώς η εποχή μας σημαδεύεται απ' την κουλτούρα του κενού και του εφήμερου για την οποία ευθύνονται κυρίως τα social media.
για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο παρακαλώ πατήστε εδώ
Ο διαχωρισμός μεταξύ αισιόδοξων και απαισιόδοξων αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού διαχρονικά.
Στις μέρες μας όμως οι ορισμοί έχουν διαφοροποιήσει το μήνυμά τους καθώς "οι απαισιόδοξοι" δεν είναι οι μίζεροι και αρνητικοί άνθρωποι που συναντούσαμε στο διάβα μας αλλά μία ομάδα ατόμων των οποίων η σκέψη μπορεί να "ξεβολεύει" αλλά είναι άνθρωποι με αρετή και συνειδητότητα που συμβάλλουν με τη στάση τους στη δημιουργία μιας αλληλεγγύης που μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι οπαδοί της ρήσης "χαμογελάτε είναι μεταδοτικό" χαρακτηρίζονται από κριτική σκέψη και έχουν βαθιά αίσθηση ενός ισχυρού καθήκοντος: Να ασχοληθούν με τον εσωτερικό τους κόσμο και να παρατηρούν με προσοχή τα κοινωνικά δρώμενα. Συνεπώς ο αρνητισμός είναι μία παραγωγική διαδικασία, μία υγιής τοποθέτηση και ο πεσιμιστής είναι ένας ενεργητικός, σκεπτόμενος άνθρωπος ο οποίος τολμά να αποδέχεται την πραγματικότητα χωρίς να εξιδανικεύει ανούσια και κυρίως χωρίς να αναβάλλει την αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος γιατί γνωρίζει τις διαστάσεις που το εν λόγω πρόβλημα θα αποκτήσει αργότερα. Η μόνιμα αισιόδοξη τοποθέτηση συνοδευόμενη με χαρά, ηρεμία και ησυχία αδρανοποιεί το μυαλό και δεν το ωθεί στην εξέλιξη. Ο πεσιμιστής είναι σε εγρήγορση, σκέφτεται εναλλακτικές και είναι καλά προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο ότι κάτι μπορεί να εξελιχθεί στραβά. Μήπως λοιπόν το "ξεβόλεμα" και οι "ατυχίες" μας ωθούν να γίνουμε εφευρετικοί, ονειροπόλοι ή καλλιτέχνες;για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο παρακαλώ πατήστε εδώ
Οι Αυτόφιλες Σχέσεις
Στην εποχή μας γίνεται συχνά λόγος για το φαινόμενο του ναρκισσισμού και πολλοί αδυνατούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ του ναρκισσιστή έχοντας απλά μια θολή εικόνα του νεαρού Νάρκισσου της αρχαιότητας. Ο ναρκισσιστής δεν βιώνει επί της ουσίας τον έρωτα ή τη βαθιά αγάπη διότι δεν δίναται να αναπτύξει βαθιές σχέσεις. Στοχεύουν απλά στο να ελκύσουν το αντικείμενο της επιθυμίας τους, να το κατακτήσουν και κατόπιν τούτου απομακρύνονται, αδιαφορούν. Διακατέχονται από μια διαρκή έως και "βασανιστική" ανάγκη να περιβάλλονται από άτομα που τους αγαπούν και τους θαυμάζουν. Πολύ συχνά παρουσιάζονται διχασμένοι καθώς η απεγνωσμένη ανάγκη τους να τραβήξουν την προσοχή συμπορεύεται με μια υπέρμετρη αλαζονεία. Η απόλαυσή τους έγκειται στις φιλοφρονήσεις που εισπράττουν και πολύ συχνά γίνονται χειριστικοί γιατί έχουν την άποψη ότι δικαιούνται να ελέγχουν όσους συμπορεύονται μαζί τους και δυστυχώς δεν βιώνουν καμμία ενοχή. Αναζητούν την προσοχή από τους γύρω τους, τους οποίους όμως υποτιμούν διαρκώς. Κάθε σχέση που ξεκινούν είναι καταδικασμένη διότι οι ίδιοι δεν βρίσουν ικανοποίηση και συνεπώς αυτό που πλέον κυριαρχεί στους ναρκισσιστές είναι τεράστιο κενό και μια αφόρητη πλήξη.για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο παρακαλώ πατήστε εδώ
"Κορωνοϊός": Μία Σφίγγα του καιρού μας
για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο παρακαλώ πατήστε εδώ
Η Δραχμούλα και η Ψεύτικη αθωότητα
Η ανθρώπινη φύση πολύ συχνά νοσταλγεί και αναζητά το παρελθόν προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες αντιξοότητες που συμβαίνουν στο παρόν. Η μνήμη μέσα στα αλεπάλληλα παιχνιδίσματά της μας φέρνει αντιμέτωπους με την εικόνα της μαμάς, την πατρική φιγούρα, το χάδι της γιαγιάς, ένα πιάτο φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, ένα δρομάκι που πρωτοονειρευτήκαμε και τόσες άλλες μνήμες που θέλοντας ή μη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, της σκέψης του παρελθόντος γενικότερα. Πόσο συχνά δεν αναρωτιόμαστε για το πόσο γρήγορα κύλησε ο χρόνος, πόσες φορές δε λαχταράμε να ακούσουμε τα παραμύθια του τότε, να επαναλάβουμε κινήσεις, ακούσματα ακόμα και γεύσεις που μας σημάδεψαν, που μας ταρακούνησαν, που μας έκαναν να γνωρίσουμε τον κόσμο, την πίκρα, τον έρωτα, τον πόνο..